Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΟΔΗΓΙΕΣ


Εχουμε αναφερθει στο παρελθον πολλες φορες για την καλλιεργεια κανναβης για αυτο το ξεχωριστο φυτο αυτο το κειμενο ειναι και αλο ενα ...αλλα ειναι διαφορετικο απο τα αλλα θεματα  γιατι  ειναι πολυ πιο αναλυτικο.Πρώτα από όλα να σε καλωσορίσω στο μαγικό κόσμο της καλλιέργειας. Μια διαφορετικού είδους καλλιέργεια, δεν είναι ούτε όπως οι τοματιές και τα μαρούλια στο μπαχτσέ, ούτε όπως τα γεράνια στο μπαλκόνι. Το γιατί θα το δεις σιγά σιγά.


Πριν συνεχίσουμε μια προειδοποίηση. Η καλλιέργεια κάνναβης μπορεί να είναι εθιστική, να θέλεις να μεγαλώσεις περισσότερα strains, με διαφορετικούς τρόπους, να πειραματιστείς, να, να, να. Αυτό σημαίνει ότι αρκετός χρόνος σου θα αφιερώνεται πλέον σε αυτό το χόμπυ, όπως και αρκετά φράγκα.



Μην τρομάζεις όμως, υπάρχουν καλλιέργειες για όλες τις τσέπες και για όλα τα γούστα. Μπορείς να έχεις ένα φυτό σε ένα κουτί που να φαίνεται σαν ένα ηχείο του στερεοφωνικού σου συστήματος και να το έχεις άνετα μέσα στο σαλόνι σου, όπως μπορείς και να πάρεις έναν εργοστασιακό χώρο 400 μ2 και να βάλεις 20.000W!

Το thread αυτό έχει στόχο να μαζέψει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να αρχίσει μια καλλιέργεια χωρίς να αναγκαστεί να οργώσει όλο το forum ή και άλλα fora όπως εμείς. Φυσικά καλά είναι να παρέχονται όλες οι πηγές αν τις θυμόμαστε.

Βασικό. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα. Οι περισσότεροι έχουν μια εμπειρία όπως και έχουν ρίξει αρκετή μελέτη, κανείς δεν είναι αλάνθαστος όμως. Επίσης, ότι δουλεύει για εμένα, δεν είναι απαραίτητο ότι δουλεύει για εσένα και το αντίθετο. Όλοι είμαστε διαφορετικοί καλλιεργητές, με διαφορετικό περιβάλλον, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές τεχνικές. Εκτός από κάποια standard πράγματα, όπως π.χ. ότι το φυτό θέλει φως και θρεπτικά συστατικά, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Άλλος καλλιεργεί με CFL άλλος με HPS. Θετικά υπάρχουν και στο ένα και στο άλλο. Θα τα δούμε αυτά πιο κάτω.



Λοιπόν, το φυτό μας χρειάζεται δύο πράγματα. Φως και φαΐ. Εμείς για να το καλλιεργήσουμε χρειάζεται να του τα παρέχουμε αυτά, μέσα σε ένα προσεγμένο περιβάλλον. Εκεί αρχίζει και η αναζήτηση.

Σημαντικό θέμα είναι που ζει ο καθένας. Άλλο να είσαι σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, άλλο να ζεις σε ένα χωριό της Πίνδου. Οι επιλογές που έχει ο καθένας μας αλλάζουν ανάλογα με το χώρο που ζει. Εδώ θα ασχοληθούμε με urban grows, δηλαδή για κάτι που θα γίνει μέσα στο σπίτι, κατά κύριο λόγο σε αστικό περιβάλλον. Και όχι, δε θα πουμε για μπαλκόνια και βεράντες. Για εσωτερικού χώρου μιλάμε.

Για την καλλιέργειά μας χρειαζόμαστε λοιπόν ένα χώρο διαμορφωμένο για να δεχτεί το, ή, τα φυτά μας. Αυτός ο χώρος πρέπει να είναι τελείως light proof, δηλαδή να μην περνάει καθόλου μέσα ή έξω το φως. Μπορεί να είναι από ένα κουτί, μέχρι ένα δωμάτιο ή και διαμέρισμα. Από μέσα πρέπει να έχει στα τοιχώματά του κάποιο αντανακλαστικό υλικό ή να είναι βαμμένο ανάλογα. Πρέπει να εξαερίζεται και να μη διαφεύγουν μυρωδιές. Αυτές είναι οι βασικές αρχές.

Όπως σε πολλά θέματα στην καπιταλιστική μας σκατοκοινωνία τα λεφτά μετράνε αρκετά. Αν τα έχεις μπορείς να τα σκάσεις και να αγοράσεις τα πάντα έτοιμα και να αρχίσεις την καλλιέργεια. Ας ασχοληθούμε με αυτό το παράδειγμα.

Αν έχεις φράγκα και ενδιαφέρεσαι για μικρού/μεσαίου μεγέθους καλλιέργεια, αρχίζεις να κοιτάς για έτοιμες κατασκευές, grow tents ή grow boxes ανάλογα με το τι θέλεις να κάνεις. Οι τιμές κυμαίνονται από κάνα 100άρι μέχρι κάνα 500άρι ανάλογα με το μέγεθος.

Μετά κοιτάς και για φωτισμό. Εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές. MH/HPS λάμπες, CFL λάμπες και LEDs.

MH/HPS: Οι λάμπες αυτές είναι λάμπες που λειτουργούν με αέριο το οποίο με τον ηλεκτρισμό που περνάει δίνει το ανάλογο φως. Είναι λάμπες που τρώνε μπόλικο ρεύμα και βγάζουν μπόλικη ζέστη. Δυστυχώς όμως είναι ότι καλύτερο έχουμε σήμερα καθώς είναι οι πιο δοκιμασμένες και παρά τα αρνητικά που έχουν είναι οι πιο αποδοτικές. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυτές, στην ουσία αυτοί που δεν τις χρησιμοποιούν είναι αυτοί που δεν μπορούν για τον άλφα η βήτα λόγο ή αυτοί που πειραματίζονται (π.χ. δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη θερμότητα που βγάζουν ή θέλουν ένα κάνουν πειράματα με άλλους φωτισμούς.
Παίρνοντας αυτή την επιλογή λοιπόν, καλά είναι να υπολογίσεις  θέλεις 400 με 600 watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή αν αγοράσεις μια τέντα 1Χ1 κοιτάς για λάμπα είτε 400 είτε 600 watt. Για την καλλιέργεια χρειαζόμαστε ψυχρό φως κατά τη διάρκεια που αναπτύσσεται το φυτό, και θερμό για τη διάρκεια της άνθισής του. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστούμε ή δύο λάμπες, μιά ψυχρού φωτός (MH) και μια θερμού (HPS) ή μία διπλού φάσματος. Προσωπικά προτιμώ διαφορετικές, άλλοι προτιμούν μία. Η επιλογή δική σου, υπάρχουν πάμπολλα threads σε διάφορα fora όπου γίνονται συγκρίσεις. Η κάθε λάμπα μπακαλίστικα κοστίζει από 30 ως 50 ευρώ, ανάλογα με τα watt, τη μάρκα, τις ιδιαιτερότητές της, από που την αγοράζεις (πολύ σημαντικό). Φυσικά μπορείς να βρεις και πιο φθηνές όπως και πιο ακριβές.
Για να δουλέψει αυτή η λάμπα θέλει και μετασχηματιστή. Υπάρχουν τρία είδη μετασχηματιστή. Οι μαγνητικοί, οι ηλεκτρονικοί και οι ψηφιακοί. Οι μαγνητικοί είναι οι χειρότεροι αλλά οι φθηνότεροι, ακολουθούν οι ηλεκτρονικοί που είναι κάπου στη μέση, και μετά οι ψηφιακοί που είναι τζετ αλλά ψιλοακριβοί.. Τιμές αρχίζουν από τα 50-60 ευρώ και ανεβαίνουν.

CFLs: Αυτές είναι πάνω κάτω οι απλές λάμπες χαμηλής κατανάλωσης που έχουμε σπίτια μας. Στην κυριολεξία μπορείτε να γδύσετε τον πολυέλαιο και να γεμίσετε λάμπες τη ντουλάπα για να κάνετε το grow σας. Τα θετικά που έχουν είναι ότι δεν εκπέμπουν τη θερμότητα που εκπέμπουν οι HID λάμπες (όπως οι MH/HPS) και αυτό τις κάνει κατάλληλες για μικρό χώρο όπου δε χωράν πολλά πράγματα, για χώρο περιορισμένου εξαερισμού κλπ. Αν αρχίσετε με αυτές τις λάμπες προσοχή, όταν μιλάμε για watt δε μιλάμε για το πόσο και καλά φαίνεται να δίνει, αλλά για το πόσα watt είναι στην πραγματικότητα. Δηλαδή όταν λένε ότι αυτή η λάμπα δίνει φως για 60w και είναι 10w το 10 είναι αυτό που θέλουμε.
Καθώς αυτές οι λάμπες μπορούν να μπουν πολύ κοντά στο φυτό είναι καλύτερα να σκέφτεσαι watt ανά φυτό, όχι ανά τετραγωνικό μέτρο όπως πριν. Κατά ελάχιστο, θα χρειαστείς 100w ανά φυτό. Αυτό μπορείς να το μοιράσεις είτε με μια 100άρα, είτε με πολλές μικρότερες. Οι CFLs βγαίνουν φθηνότερες από τις HID, δε χρειάζονται μετασχηματιστή και μπορείς να τις πάρεις από πολλά περισσότερα μέρη, η απόδοσή τους όμως δεν είναι τόσο καλή (αν και έχουν βγει και γαμάτα φυτά με CFLs, τίποτα δεν είναι απόλυτο). Καθώς όμως δεν τις έχω χρησιμοποιήσει παρά μόνο ως βοηθητικές δε θα αναπτυχθώ.

LEDs:  Προς το παρών αυτά που κάνουν δουλειά είναι απλησίαστα..

Οι λάμπες HID όπως και οι CFLs θέλουν και έναν ανακλαστήρα. Για τις CFLs είναι απλά ένας ανακλαστήρας, για τις HID όμως έχουμε και την επιλογή του cooltube μοντέλου. Αυτός ο ανακλαστήρας είναι κλειστός με γυαλί και τον φυσάει ένας ανεμιστήρας. Από εκεί υπάρχει μια σωλήνα που βγάζει τον ζεστό αέρα που παράγεται από το χώρο μας. Για ένα απλό ανακλαστήρα υπολογίζεις από 20 ευρώ και πάνω. Για cooltube κάνα 35άρι αλλά θέλεις και ανεμιστήρα να το δουλέψει, κάνα 30άρι και εκεί, και μετά σωλήνα ανάλογα με το χώρο σου.



Χώμα: Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας. Σπόρος στη γλάστρα, νεράκι και μπαλκόνι! βασικά όχι. Εδώ ανοίγονται ένα κάρο επιλογές. Καθώς ασχολούμαστε με το κάτι γρήγορο, θα πάρουμε έτοιμο χώμα. Υπάρχουν αρκετές μάρκες, προσοχή όμως, κάποια είναι πολύ δυνατά, δηλαδή περιέχουν μπόλικο λίπασμα στη μίξη τους και μπορεί να σου κάψουν τα φυτά.

Soilless: Αντί να χρησιμοποιούμε χώμα στη γλάστρα, χρησιμοποιούμε άλλο είδος υποστρώματος όπως τύρφη σε μίξη με περλίτη κ.α. Έχουμε καλύτερες αποδώσεις από το χώμα αλλά χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία.

Νερό: Εδώ είμαστε  Ο αγαπημένος μου τρόπος. Νερό, όπως υδροπονία. Στην ουσία δίνουμε τα θρεπτικά συστατικά στο φυτό κατευθείαν μέσω του νερού. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές στην υδροπονία και διάφορα συστήματα. Αν μιλάμε για γρήγορη αρχή και έτοιμες κατασκευές αρχίζουμε με κάνα 50άρι (στην καλύτερη) που κάνει μια waterfarm, ένα 80άρι για μετρητές ph και ppm, 15 ευρώ για χαλίκια αργίλου, κάνα 50άρι ακόμα για λιπάσματα και ph down και είσαι έτοιμος. Αυτά στο ελάχιστο και για ένα φυτό που θα πιάσει κάνα τετραγωνικό μέτρο. Από εκεί και πέρα προσθέτεις, αλλά πάμε σε προχωρημένα πράγματα.
Τα θετικά της υδροπονίας είναι οι καλές αποδόσεις, η μεγαλύτερη αμεσότητα με το φυτό, ο καλύτερος έλεγχος που έχεις πάνω του. Φαντάσου αν στο χώμα κάνεις κάτι λάθος στο λίπασμα η διαδικασία να το καθαρίσεις είναι μανίκι, στην υδροπονία είναι απλά να αλλάξεις το νερό. Δε χρειάζεται να ασχολείσαι με βρώμες και χώματα.
Υπάρχουν και αρνητικά όμως. Το μεγάλο αρχικό κόστος σε σχέση με το χώμα είναι το μεγαλύτερο αρνητικό. Επίσης χρειάζεται να έχουμε και κάποιο έλεγχο επί της κατάστασης, για κάποιους είναι αρνητικό, για μένα θετικό. Χρειάζεται ημερησίως να παίρνουμε μετρήσεις ph και ppm (πόσα συστατικά υπάρχουν στο νερό) και να κάνουμε τις ανάλογες διορθώσεις. Επίσης το θέμα του νερού που χρησιμοποιούμε, αν είμαστε μέσα σε πόλη και έχουμε μόνο το νερό βρύσης, σκούρα τα πράγματα. Το καλύτερο είναι ένα φίλτρο αντίστροφης όσμωσης, στην καλύτερη ένα κατοστάρι. Υπάρχει και το απιονισμένο νερό που βρίσκεις σε supermarket, ή αν δεν παίζουν φράγκα, γεμίζεις ένα ντεπόζιτο με το νερό που θέλεις να χρησιμοποιήσεις από τη βρύση και το αφήνεις να κάτσει για 48 ώρες να είσαι σίγουρος ότι έφυγε το χλώριο τουλάχιστον.

Αέρας: Ναι, αεροπονία. Είναι όπως η υδροπονία, αλλά δεν έχεις καθόλου υπόστρωμα. Οι ρίζες είναι στον αέρα και τις ψεκάζεις με μπεκ. Η πιο αποδοτική μέθοδος όπως λέγεται, δεν είναι κάτι όμως για τον μέσο καλλιεργητή. Η εγκατάσταση είναι αρκετά μεγάλη που χρειάζεται, τα έτοιμα συστήματα είναι πανάκριβα. Αν όμως θέλεις πράμα, εκεί είσαι. Τα θετικά και αρνητικά είναι πάνω κάτω τα ίδια με την υδροπονία, αν και ο έλεγχος που απαιτείται είναι πολύ πιο απαιτητικός. Τα φράγκα που χρειάζεται για ένα τέτοιο σύστημα είπαμε πάνε στις πολλές εκατοντάδες ευρώ.

 Εξαερισμό.

Ο εξαερισμός μπορεί απλά να είναι μια τρύπα. Απλά φρόντισε να μην περνάει φως από την τρύπα. Αυτό το κάνεις με κάποιο σωλήνα που γυρνάει με τέτοιο τρόπο που δεν περνάει το φως. Για μικρούς/μεσαίους χώρους, ο απλώς τρόπος εξαερισμού είναι παθητική εισαγωγή και εξαγωγή με εξαεριστήρα. Η παθητική εισαγωγή ειναί απλά η σωλήνα που είπαμε. Η εξαγωγή με τον εξαεριστήρα τραβάει τον αέρα έξω και έτσι ανακυκλώνεται. Για εξαεριστήρα εξαγωγής που θα χρησιμοποιήσεις κοιτάς τα πόσα κυβικά μέτρα την ώρα φυσάει. Ο αέρας σου πρέπει να αλλάζει ανά τρία λεπτά, δηλαδή 20 φορές την ώρα. Για να πάρουμε ένα παράδειγμα, έχεις μια τέντα 1Χ1Χ2, δηλαδή 2 κυβικά μέτρα, άρα χρειάζεσαι έναν εξαεριστήρα που να τραβάει τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα την ώρα. Από εκεί και πέρα, κάνεις τους υπολογισμούς σου.
Στο θέμα του εξαερισμού κοιτάμε και το θέμα του φίλτρου. Δε θέλεις να βρωμάει όλο το σπίτι, οπότε καλά είναι να υπολογίσεις και ένα 50άρι για ένα φίλτρο. Οπότε θα βάλεις το φίλτρο, μετά τον εξαεριστήρα και σωλήνα να βγάζει τον αέρα έξω. Απλό θέμα.

Και τέλος, θα χρειαστούμε σπόρους, υπομονή, διάβασμα, αγάπη για το φυτό,.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου